Σπυράκια, δερματίτιδα και εξανθήματα: τι υπάρχει στο αιδοίο μου;
Το αιδοίο σου είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός σου, γι’ αυτό μπορεί να εμφανίσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Ας δούμε μερικά από αυτά, όπως φαγούρα, εξανθήματα, σπυράκια και δερματίτιδα γύρω από την περιοχή του κόλπου, ώστε την επόμενη φορά που θα παρατηρήσεις κάποια αλλαγή, να ξέρεις τι συμβαίνει.
Όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, όταν κάνεις ντους ή ακόμη και όταν αυνανίζεσαι, είναι φυσιολογικό να ρίχνεις μια ματιά και να εξερευνάς την ευαίσθητη περιοχή σου (τον κόλπο, το αιδοίο και το ηβικό τρίγωνο που μπορείς να δεις). Για την ακρίβεια, όσο πιο συχνά ρίχνεις μια ματιά, τόσο το καλύτερο, ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις πώς φαίνεται το φυσιολογικό για εσένα και να μπορείς να εντοπίσεις εύκολα πότε κάτι δεν πάει καλά. Ίσως παρατηρήσεις μερικά εξογκώματα ή λευκές κηλίδες στο αιδοίο σου ή ίσως το δέρμα γύρω από το άνοιγμα του κόλπου σου (τα χείλη) φαίνεται λίγο ερεθισμένο.
Είναι φυσιολογικό να φρικάρεις λίγο, αν δεις κάτι ασυνήθιστο στο σώμα σου, όμως τις περισσότερες φορές τα γρομπαλάκια, τα εξογκώματα και η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή δεν είναι σημάδι ότι έχεις κάτι σοβαρό. Επομένως, δε χρειάζεται να ψάχνεις με τις ώρες στο internet για το πρόβλημά σου! Το αιδοίο, ο κόλπος και η ηβική περιοχή είναι ευαίσθητα μέρη του σώματος, οπότε μερικές φορές ακόμη και οι πιο μικρές αλλαγές μπορούν να αναστατώσουν το δέρμα και να το κάνουν να αντιδράσει. Παρόλο που είναι προσωρινά και συνηθισμένα, αυτά τα δερματικά συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να είναι δυσάρεστα.
Να θυμάσαι ότι παρόλο που πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε όλα τα μέρη της ευαίσθητης περιοχής ως «κολπικά», στην πραγματικότητα ο κόλπος είναι μόνο το εσωτερικό κανάλι της ευαίσθητης περιοχής σου. Επομένως, το εξωτερικό μέρος που μπορείς να δεις είναι το αιδοίο και η ηβική περιοχή.
Ας δούμε πιο προσεκτικά τι μπορεί να δεις στην ευαίσθητη περιοχή σου, ώστε να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα και να ξέρεις πότε πρέπει να πας στο γιατρό.
Σπυράκια γύρω από την περιοχή του κόλπου
Μπορεί να παρατηρήσεις μικρά εξογκώματα μέσα και γύρω από την περιοχή που είναι ευρέως γνωστή ως περιοχή του κόλπου και να αναρωτηθείς πού οφείλονται. Αυτά τα μικρά εξογκώματα αναφέρονται ως κολπικά σπυράκια, καθώς μοιάζουν με τα σπυράκια που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπό σου. Ωστόσο, τεχνικά δεν είναι σπυράκια και συνήθως βρίσκονται γύρω από το ηβικό οστό και την περιοχή του αιδοίου και όχι γύρω από τον ίδιο τον κόλπο.
Ας δούμε λοιπόν πού μπορεί να οφείλονται αυτά τα μικρά σπυράκια:
Είσφρυση τριχών:
Η αφαίρεση του ηβικού τριχώματος είναι προσωπική επιλογή: σε μερικούς αρέσει ενώ άλλοι δεν το προτιμούν. Όσοι αφαιρούν το ηβικό τρίχωμα, μπορεί κατά λάθος να επιτρέψουν σε βακτήρια να εισέλθουν στο θύλακα της τρίχας κατά τη διαδικασία. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει την εμφάνιση μικρών κόκκινων εξογκωμάτων ή φλυκταινών με φαγούρα στο σημείο που ήταν κάποτε η τρίχα. [1]
Η επιστημονική ονομασία αυτής της κατάστασης είναι «θυλακίτιδα» αλλά είναι κοινώς γνωστή ως «σπυράκια από το ξύρισμα», καθώς συχνά προκαλούνται από ξυραφάκια - αν και όχι πάντα. Παραδόξως, δεν είναι μόνο η αποτρίχωση που μπορεί να προκαλέσει την είσοδο βακτηρίων στο θύλακα της τρίχας. Τα στενά εσώρουχα, ο ιδρώτας, το συχνό ξύσιμο ή οποιαδήποτε γενική τριβή του δέρματος μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτών των μικρών εξογκωμάτων.
Εάν γνωρίζεις τις αιτίες, θα έχεις μια ιδέα τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την είσφρυση τριχών. Επομένως, μήπως να φορέσεις πιο χαλαρά εσώρουχα ή να κάνεις ένα διάλειμμα από το ξύρισμα και να αφήσεις το δέρμα σου να ξεκουραστεί για λίγο διάστημα; Τα καλά νέα είναι ότι τα σπυράκια φεύγουν από μόνα τους συνήθως, επομένως άφησέ τα και θα περάσουν. Προσπάθησε να μην τα πειράζεις, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τα σπυράκια χειρότερα!
Δερματίτιδα ή εκζεμα εξ επαφής
Η δερματίτιδα ή το έκζεμα εξ επαφής εμφανίζεται όταν ορισμένα χημικά έρχονται σε επαφή με το δέρμα σου και το ερεθίζουν. Μερικές φορές, οφείλεται σε προϊόντα όπως σαπούνια, απορρυπαντικά πλυντηρίου, υφάσματα ή αρώματα. Μπορούν να αλλάξουν το pH του κόλπου σου, προκαλώντας ξηρότητα ή/και γενικό ερεθισμό (γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πλύσεις στο εσωτερικό του κόλπου σου!). Μπορεί επίσης να ερεθίσουν το δέρμα του αιδοίου σου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια μαζί με φαγούρα ή/και πόνο. [2]
Για να αντιμετωπίσεις τη δερματίτιδα εξ επαφής, ξεκίνα από τη βασική αιτία: μήπως φταίει το σαπούνι που χρησιμοποιείς κάθε μέρα; Ή μήπως το μαλακτικό των ρούχων ή ακόμη και τα εσώρουχα που φοράς; Μόλις ανακαλύψεις τι φταίει, απλά μην χρησιμοποιήσεις ξανά το συγκεκριμένο προϊόν και ελπίζουμε ότι ο ερεθισμός θα υποχωρήσει. Η ανάγκη για αλλαγή μπορεί να είναι μια καλή δικαιολογία για να βγεις και να αγοράσεις μερικά καινούρια εσώρουχα ή να δοκιμάσεις ένα ειδικό υγρό καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή! Στο μεταξύ, μπορείς να καταπραΰνεις οποιαδήποτε φλεγμονή με μια παγοκύστη ή μια κρύα κομπρέσα.
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
Τα εξανθήματα, η φαγούρα και η κοκκινίλα πάνω και γύρω από το αιδοίο μπορεί επίσης να είναι κοινά συμπτώματα πολλών ΣΜΝ. Ο έρπης, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη και η μολυσματική τέρμινθος έχουν συμπτώματα όπως εξανθήματα ή πληγές γύρω από την περιοχή του αιδοίου. [3]
Τα ΣΜΝ μπορεί να ακούγονται τρομακτικά και ενώ είναι κάτι που όλοι πρέπει να προσπαθούμε να αποφύγουμε ασφαλές σεξ, μερικές φορές συμβαίνουν. Για να σου δώσω μια ιδέα, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ΣΜΝ μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. [4] Ευτυχώς, πολλά από αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Εάν έκανες πρόσφατα σεξ χωρίς προφυλάξεις και έχεις επίμονη φαγούρα ή ενόχληση και εξανθήματα γύρω από το αιδοίο σου, τότε καλό είναι να επισκεφτείς τον γυναικολόγο ή τον γιατρό σου. Μπορεί να σου φαίνεται ντροπιαστικό να εμφανιστείς στο ιατρείο με ΣΜΝ αλλά να θυμάσαι ότι οι γιατροί είναι επαγγελματίες (τα έχουν δει όλα!), η δουλειά τους είναι να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα παρέχοντας ιατρική διάγνωση και οποιαδήποτε αναγκαία θεραπεία. Επιπλέον, το αιδοίο σου αξίζει την καλύτερη φροντίδα που μπορείς να του προσφέρεις!
Θηλώματα των γεννητικών οργάνων
Αντιμετώπιση κύστεων ή εξογκωμάτων
Εάν έχεις αρχίσει να παρατηρείς εξανθήματα ή εξογκώματα στο αιδοίο σου ή γύρω από αυτό, μπορεί να νιώσεις έντονο άγχος μέχρι να καταλάβεις πού οφείλονται, ειδικά αν λάβεις υπόψη όλες τις πιθανότητες. Είναι σημαντικό να μην πανικοβληθείς και με ψυχραιμία να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει.
Κάνε στον εαυτό σου απλά ερωτήματα, όπως: «Με ποιο σαπούνι πλένομαι στην ευαίσθητη περιοχή;», «πότε ξυρίστηκα τελευταία φορά;», «μήπως τελευταία χρησιμοποιώ διαφορετικό απορρυπαντικό πλυντηρίου;» ή «μήπως έκανα πρόσφατα σεξ χωρίς προφυλάξεις;» Τις περισσότερες φορές οι βλάβες της ευαίσθητης περιοχής υποχωρούν από μόνες τους, αλλά αν πονάς ή γίνεται ενοχλητικό, δεν υπάρχει λόγος να το υπομένεις. Άλλωστε, δεν είναι κακό να απευθυνθείς σε έναν γιατρό για συμβουλές.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, επισκέψου τις σελίδες μας για τις κολπικές εκκρίσεις και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τηφροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.
Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης
Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.
[Παραπομπές]
[1] https://www.emedicinehealth.com/image-gallery/folliculitis_picture/images.htm
[2] https://www.acog.org/womens-health/faqs/disorders-of-the-vulva-common-causes-of-vulvar-pain-burning-and-itching
[3] https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/whats-that-bump
[4] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
[5] Ma H, Xia Y, Yin S, Lai W. Giant skin tag on the labium majorum. Int J Womens Dermatol. 2015;1(4):175-176. Published 2015 Nov 6. doi:10.1016/j.ijwd.2015.09.003