Κηλίδες και αιμορραγία μεταξύ περιόδων
Μπορεί να τρομάξεις αν δεις λίγο αίμα μεταξύ των περιόδων, ειδικά αν έχεις σταθερό κύκλο. Αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού!
Σου έχει συμβεί ποτέ να πας στην τουαλέτα ή να ετοιμάζεσαι για ντους και να δεις λίγο αίμα στο εσώρουχό σου; Αυτές οι λίγες σταγόνες αίματος που εμφανίζονται εκτός των ημερών της κανονικής σου περιόδου είναι γνωστές ως κηλίδες αίματος. Οι λόγοι που τις προκαλούν είναι πολλοί και οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι. Ας μάθουμε λοιπόν τι τις προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό!
Τι είναι οι κηλίδες αίματος;
Λοιπόν, οι κηλίδες αίματος είναι εξαιρετικά ελαφριά αιμορραγία από τη μήτρα σου που εμφανίζεται εκτός των ημερών της κανονικής σου περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δεις λίγες σταγόνες αίματος σε κόκκινο-καφέ χρώμα στο εσώρουχό σου ή όταν σκουπιστείς στην τουαλέτα κάποια στιγμή που δεν το περιμένεις.
Noticing your body react in a way you're not used to can be startling.. But there’s no need to feel immediately alarmed if you notice that you are spotting between periods – there’s usually a clear explanation behind it.
Είναι οι ροζ ή καφέ κηλίδες αίματος φυσιολογικές;
Μπορεί να παρατηρήσεις ότι το χρώμα των κηλίδων δεν είναι ακριβώς ίδιο με το χρώμα του αίματος της περιόδου. Οι κηλίδες μπορεί να είναι από απαλό ροζ (σκέψου το μαλλί της γριάς) μέχρι και σκούρο καφέ. Ο λόγος είναι ότι το παλιό αίμα που δεν έχει φύγει εντελώς από τη μήτρα σου με την προηγούμενη περίοδο, μπορεί να αναμειχθεί με τις κολπικές σου εκκρίσεις και να δημιουργήσει αυτά τα χρώματα.
Ενώ μπορεί να είναι λίγο περίεργο να δεις ξαφνικά ροζ ή καφέ εκκρίσεις στο εσώρουχό σου, αυτού του είδους οι εκκρίσεις σπανίως οφείλονται σε κάτι πιο σοβαρό. Εάν μιλήσεις με οποιαδήποτε γυναίκα που έχει περίοδο, θα συνειδητοποιήσεις ότι όλες μας έχουμε καφέ εκκρίσεις κατά καιρούς!
Τι προκαλεί την αιμορραγία μεταξύ των περιόδων;
Οι λόγοι που προκαλούν το αίμα μεταξύ των περιόδων δεν θα πρέπει πάντα να σε ανησυχούν – μερικές φορές η αιμορραγία σημαίνει ότι το σώμα σου προσαρμόζεται σε κάποια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών σου και σε αυτή την περίπτωση οι κηλίδες είναι αναμενόμενες! Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι κάπως πιο σοβαροί λόγοι, και για αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας, ακόμη και αν το κάνεις απλώς για να ηρεμήσεις.
Καηλίδες αίματος κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
Όπως αναφέραμε, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν χωρίς αμφιβολία να προκαλέσουν αυτές τις κηλίδες αίματος, και συγκεκριμένα πολλές γυναίκες το βιώνουν όταν αρχίζουν να παίρνουν ή όταν σταματάνε τα αντισυλληπτικά χάπια. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «αιμορραγία μεταξύ των περιόδων». Η αιμορραγία μεταξύ περιόδων συνήθως εμφανίζεται κατά τους πρώτους 3-6 μήνες από όταν ξεκινάς να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στις νέες ορμόνες που λαμβάνει.
Μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό, αλλά να θυμάσαι ότι είναι συνήθως παροδικό και δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούν τα χάπια! Εάν όμως η αιμορραγία συνεχίσει και μετά από 6 μήνες που παίρνεις το ίδιο χάπι, μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό. Ο γιατρός σου για παράδειγμα, θα μπορέσει να σου χορηγήσει ένα άλλο χάπι ή άλλη αντισυλληπτική μέθοδο που να είναι πιο κατάλληλη για το σώμα σου.
Περισσότερες ορμονικές αλλαγές
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σου. Οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες όπως: ηωορρηξία (όταν μία από τις ωοθήκες σου απελευθερώνει ένα ωάριο), η εμφύτευση (όταν το ωάριο προσκολλάται στο ενδομήτριο στην αρχή της εγκυμοσύνης), η έναρξη ή ο τερματισμός λήψης αντισύλληψης, η εφηβεία ή η περιεμμηνόπαυση.
Όταν ξεκινά η περίοδός σου και είσαι στην εφηβεία, ίσως να χρειαστούν χρόνια για να σταθεροποιηθεί ο κύκλος σου. Γι’ αυτό ίσως να έχεις σταγόνες αίματος ανάμεσα στις περιόδους σου. Αντίστοιχα, όταν πλησιάζεις την εμμηνόπαυση, η περίοδος μπορεί να είναι ακανόνιστη και απρόβλεπτη, προκαλώντας αυτές τις ακίνδυνες σταγόνες αίματος καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Εάν, λοιπόν, βιώνεις αυξομειώσεις στις ορμόνες σου, μην πανικοβληθείς εάν έχεις λίγο αίμα. Είναι μια συνηθισμένη αντίδρασή του σώματος όταν προσαρμόζεται στα νέα επίπεδα ορμονών.
Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τις κηλίδες αίματος
Άλλοι κάπως πιο σοβαροί λόγοι που προκαλούν τις κηλίδες αίματος θα μπορούσαν να είναι κολπικές λοιμώξεις ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είσαι έγκυος, και, παρόλο που οι σταγόνες αίματος δεν αποτελούν πάντα ένδειξη προβλήματος στην εγκυμοσύνη, πρέπει να το ελέγξεις με τον γιατρό σου,
Οι σταγόνες αίματος μετά το σεξ μπορούν επίσης, σε σπάνιες περιπτώσεις, να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου ή του κόλπου[1], γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό. Είναι επίσης καλή ιδέα να μην παραλείπεις να κάνεις το ΠΑΠ σου για να ελέγχεις την υγεία της μήτρας σου (ακόμη και αν δεν έχεις αιμορραγία!).
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την αιμορραγία μεταξύ των περιόδων;
Μόλις διαπιστώσεις τις αιτίες, ίσως αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτό. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα που γνωρίζεις τους λόγους, μπορείς να αρχίσεις να κάνεις τα σωστά βήματα για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση!
Εάν έχεις ήδη πάει σε κάποιον ειδικό και σε έχει καθησυχάσει, τότε υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να διευκολύνεις τη ζωή σου όσον αφορά τις κηλίδες αίματος. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιείς σερβιετάκια για προστασία και να έχεις και μερικά μαζί σου σε περίπτωση που έχεις ξαφνικά σταγόνες αίματος.
Το ήξερες ότι:
Στο κάτω κάτω, όλοι ξέρουμε ότι και μόνο η θέα του αίματος μερικές φορές μας ταράζει, αλλά οι κηλίδες αίματος είναι κάτι συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν σημάδι για κάποιο πρόβλημα. Όπως πάντα, προσπάθησε να ακούς το σώμα σου και να του δίνεις χρόνο να προσαρμόζεται στις αλλαγές – ορμονικές και μη!
Ακόμη και αν κάποιες φορές οι κηλίδες αίματος μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όταν επικοινωνήσεις με τους ειδικούς, αυτοί θα σε καθοδηγήσουν κατάλληλα για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την περίοδό σου, δες τα άρθρα μας για τηναφόδευση κατά την περίοδο και την ακανόνιστη περίοδο που θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις τις γνώσεις σου!
Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης
Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις..
[Παραπομπές]
[1] http://www.nhs.uk/chq/Pages/977.aspx?CategoryID=118
[2] Hasan, Reem et al. “Patterns and predictors of vaginal bleeding in the first trimester of pregnancy.” Annals of epidemiology vol. 20,7 (2010): 524-31.
[3] Deutchman M, Tubay AT, Turok D. First trimester bleeding. Am Fam Physician. 2009 Jun 1;79(11):985-94.
[4] http://www.everydayhealth.com/womens-health/what-happens-when-you-stop-taking-birth-control-pills.aspx