Τι είναι η αιμοφιλία και πώς μπορεί να σε επηρεάσει;
Εάν έχεις πραγματικά βαριά περίοδο, γνωστή και ως «μηνορραγία», τότε είναι σημαντικό για την υγεία και την ευεξία σου να βρεις τι την προκαλεί.
Τα προηγούμενα χρόνια, η μηνορραγία θεωρούνταν φυσιολογική και ήταν κάτι που οι γυναίκες απλά έπρεπε να ανεχθούν. Πρόσφατη μελέτη, ωστόσο, δηλώνει ότι παρατεταμένη ή βαριά έμμηνος αιμορραγία θα μπορούσε να είναι ένδειξη μίας υποκείμενης αιμορραγικής διαταραχής, όπως η αιμοφιλία [1].
Η αιμοφιλία είναι μία γενετική διαταραχή η οποία στην ουσία σημαίνει ότι το αίμα δεν πήζει σωστά. Είναι πολύ πιο κοινή στους άνδρες αλλά μερικές κοπέλες και γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα αιμοφιλίας επειδή είναι φορείς του γονιδίου αλλά δεν έχουν διαγνωστεί.
Εάν έχεις αιμορραγία για περισσότερο από επτά ημέρες κατά την περίοδό σου, έχεις μεγάλα πηχτά κομμάτια ή εάν η περίοδός σου είναι τόσο βαριά που πρέπει να αλλάζεις συνεχώς σερβιέτα, τότε ενδέχεται να έχεις αιμοφιλία. Αλλά να θυμάσαι, υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες και για τη μηνορραγία, όπως τα ινομυώματα ή κάποια ορμονική διαταραχή, συνεπώς είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Άλλα συμπτώματα αιμοφιλίας είναι η εύκολη μελάνωση, οι συχνές και παρατεταμένες αιμορραγίες από τη μύτη και η υπερβολική αιμορραγία από κοψίματα, οδοντικές εργασίες ή επέμβαση. Επίσης μπορεί να αντιμετωπίζεις έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σου και επώδυνη ωορρηξία - δηλαδή πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο, περίπου 14 ημέρες πριν από την περίοδό σου. Εάν έχεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου για να μάθεις εάν έχεις αιμοφιλία ή κάποια άλλη αιμορραγική διαταραχή.
Το πιο σημαντικό είναι να μην πανικοβληθείς. Η αιμοφιλία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις μία φυσιολογική ζωή ή να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι θέλεις. Αλλά είναι σημαντικό να έχεις ιατρική υποστήριξη, καθώς μπορεί να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, εάν δεν ληφθεί θεραπεία. Μία μη διαγνωσθείσα αιμορραγική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία - έλλειψη σιδήρου - λόγω της ποσότητας αίματος που χάνεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια ιατρικών και οδοντιατρικών επεμβάσεων. Γι' αυτό μην περιμένεις - μάθε για να είσαι σίγουρη. Εάν έχεις επίσημη διάγνωση και υποστήριξη, μπορείς να επιστρέψεις στη ζωή σου χωρίς ανησυχίες. Γι' αυτό, εάν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία, εξετάσου.