Illustration of a mother and daughter looking at each other - Libresse

Συζητώντας με την κόρη σας για την περίοδο - μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε;

Εάν η κόρη σας πλησιάζει στην εφηβεία, είναι πιθανόν να νιώθει αγχωμένη με το πώς θα ξεκινήσει η περίοδός της.

Εάν βρείτε τον τρόπο να μιλήσετε ανοιχτά και με σιγουριά θα έχει μεγάλη διαφορά στο πώς θα βιώσει την εμμηνορρυσία της. Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε το θέμα και να ξεπεράσετε την αμηχανία που περιβάλλει την πρώτη περίοδο μιας νεαρής κοπέλας;

Η πρώτη περίοδος της κόρης σας δεν χρειάζεται να αποτελεί πηγή ανησυχίας, όμως - στις περισσότερες περιπτώσεις - είναι. Εάν η πρώτη εικόνα που παίρνει για την εμμηνορρυσία είναι από κουβεντούλες στην παιδική χαρά και από "πλάκες", ένα κορίτσι μπορεί να αναπτύξει μία αίσθηση φόβου, άγχους και απομόνωσης στην προοπτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο μύθος, η ντροπή και η αμηχανία, συχνά κάνουν το θέμα της περιόδου να μένει ασυζήτητο στο σπίτι, γεγονός που μπορεί να κάνει το παιδί σας να δώσει περισσότερη σημασία σε κάτι που είναι εντελώς φυσικό. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά πώς να μιλήσουμε στις κόρες μας για την περίοδο.

Η εμμηνορρυσία είναι μία φυσική διαδικασία, αλλά εξακολουθούμε να ζούμε σε μία κοινωνία που κρύβουμε τις σερβιέτες στα μανίκια μας, όπου οι εικόνες με λεκέδες αίματος αφαιρούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αθλήτριες είναι διστακτικές να μιλήσουν για τις επιπτώσεις της εμμηνορρυσίας στην επίδοσή τους.

Η έρευνα της Libresse ανακάλυψε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου οι μισές γυναίκες και κορίτσια δυσκολεύονται να μιλήσουν για την περίοδό τους με τους φίλους τους και την οικογένειά τους - ακόμα και με τη μητέρα και τις αδερφές τους. Υπάρχει μία αίσθηση ότι η περίοδος είναι ταμπού, σαν να είναι κάτι που πρέπει να ντρέπονται. Και διαιωνίζεται στην ενήλικη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που το ένα τέταρτο των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχει περίοδο κάποια στιγμή και η μέση γυναίκα περνά περίπου το ένα όγδοο της ζωής της έχοντας περίοδο, εξακολουθεί να θεωρείται ένα ενοχλητικό θέμα.

Η εμμηνορρυσία είναι μία φυσική διαδικασία, αλλά εξακολουθούμε να ζούμε σε μία κοινωνία που κρύβουμε τις σερβιέτες στα μανίκια μας, όπου οι εικόνες με λεκέδες αίματος αφαιρούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [1] και οι αθλήτριες είναι διστακτικές να μιλήσουν για τις επιπτώσεις της εμμηνορρυσίας στην επίδοσή τους», δήλωσε η διευθύντρια μάρκετινγκ των Προϊόντων υγιεινής της Essity, Nicola Coronado.

Η Συζήτηση

Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με τις κόρες μας γενικά για την περίοδο γύρω στην ηλικία των επτά χρονών. Παρότι η μέση ηλικία που ξεκινά η περίοδος είναι τα 12 χρόνια, μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα οκτώ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία ακόμα πιο μικρές. Μία μελέτη του 2010, που δημοσιεύθηκε στο US Journal of Pediatrics, αποκάλυψε ότι τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία ακόμα πιο πρόωρα, ενώ σε κάποιες το στήθος τους έχει ανατυχθεί έως τα έξι τους. Τα κορίτσια που ζουν σε οικογένειες όπου δεν υπάρχει βιολογικός πατέρας είναι πιο πιθανό να μπουν στην εφηβεία σε μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϊ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η παρουσία πατριού στην οικογένεια μπορεί επίσης να είναι παράγοντας που κάνει την περίοδο να έρθει νωρίς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συζητήσεις και οι φήμες θα ξεκινήσουν στο σχολείο πολύ πριν χρειαστεί η κόρη σας την πρώτη της σερβιέτα. Έτσι συζητώντας για την περίοδο με φυσικό τρόπο από μικρή ηλικία είναι σημαντικό να νιώθει προετοιμασμένη.

Ρωτήσαμε μερικές νεαρές γυναίκες πώς ένιωσαν για το θέμα αυτό, και μας είπαν τα εξής: «Μιλήστε μας για την περίοδο όπως ακριβώς θα εξηγούσατε για την περιποίηση του δέρματος - για να καταλάβουμε τι γίνεται με το σώμα και τι πρέπει να κάνουμε», λέει η Toni, η οποία έμαθε για την περίοδο από την ξαδέρφη της. «Θέλω τα γεγονότα αλλά στην ουσία δεν θέλω να κάνω τη συζήτηση», είπε η Karli, μοναχοπαίδι. «Θα με έκανε να νιώσω περίεργα, οπότε ένα γράμμα ή ένα κείμενο θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μου μιλήσει για την περίοδο.» «Η μαμά δεν μου μίλησε για την περίοδο παρά μόνον όταν μου ήρθε πρώτη φορά και λέρωσα τα ρούχα μου. Ήταν απλά χαζό. Εάν δεν είχα τις φίλες μου, θα ήμουν πολύ χάλια. Συνεπώς, ναι, είναι ενοχλητικό, αλλά και πάλι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά τα πράγματα. Όπως πρέπει να ξέρουμε μαθηματικά», προσθέτει η Sam.

Γονείς και κόρη

Εισαγωγή στο θέμα

Βέβαια, η συζήτηση για την περίοδο μπορεί να τρομάζει τους γονείς οι οποίοι μπορεί να νοιώθουν αμηχανία και ενόχληση. Αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε, κυρίως εάν γίνεται σταδιακά. Κάντε μια σειρά από συζητήσεις, όχι μία μεγάλη, ούτως ώστε να μην φανεί μία τεράστια, τρομακτική στιγμή.

Κάντε σύντομη εισαγωγή στο θέμα για να ξεκινήσετε, ώστε να ξέρει ότι η περίοδος είναι ένα θέμα κατάλληλο για συζήτηση. Αναζητήστε τις διδακτικές στιγμές που σας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσετε για αυτό. Διαφημίσεις για προϊόντα υγιεινής, ατάκες από σαπουνόπερες που θίγουν το ζήτημα, αστέρια του αθλητισμού και διασημότητες που συζητούν θέματα γύρω από την περίοδο, εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - είναι ένας "τρόπος" να ξεκινήσετε μία συζήτηση.

Πρώτα ρωτήστε την κόρη σας τι ξέρει για την περίοδο, ούτως ώστε να μην πάρετε απάντηση που δείχνει ότι βαριέται, όταν αρχίσετε να της λέτε κάτι που γνωρίζει καλά ήδη. Προσπαθήστε να της μιλήσετε για τη δική σας εμπειρία, ως έφηβη και ως γυναίκα, ούτως ώστε να μπορεί να εμπλακεί στο θέμα με έναν πιο προσωπικό τρόπο. Διατηρήστε την ιστορία θετική ή τουλάχιστον με θετική έκβαση, ούτως ώστε να μην πανικοβληθεί για κάτι παρόμοιο που συμβαίνει σε αυτή. Ή μιλήστε για κάτι που συνέβη σε μία φίλη στο σχολείο ή κάποια διάσημη γυναίκα η οποία έχει αναφέρει την περίοδο σε κάποια συνέντευξη.

Όταν είναι έτοιμη να κάνει ερωτήσεις, να είστε έτοιμοι να απαντήσετε με ειλικρίνεια, όπως «Πόσο αίμα θα χάσω;» και «Τι θα συμβεί αν το αίμα λερώσει τα ρούχα μου;» και «Θα μπορεί να καταλάβει κάποιος αν έχω περίοδο;» [1] Και πάντα να χρησιμοποιείτε ξεκάθαρη γλώσσα όπως «περίοδος», «κόλπος» και «σερβιέτες» (όχι ευφημισμούς όπως «εκείνες οι μέρες του μήνα», «εκεί κάτω» και «προστασία») για να αποφύγετε την σύγχυση.

Τις μαθαίνουμε ότι είναι μία κρίση υγιεινής, αντί για αυτό που πράγματι είναι, που είναι μία σημαντική ευκαιρία για να μιλήσουμε για τα σώματά μας, τη σεξουαλικότητά μας, την υγεία μας, το ότι ωριμάζουμε και γερνάμε, καθώς και ζητήματα για την εικόνα του σώματος.

Όταν της μιλάτε ανοιχτά για τη διαδικασία της περιόδου και τον τρόπο να τη διαχειριστεί, βοηθάτε την κόρη σας να αναπτύξει περισσότερη σιγουριά για αυτό. Η κουβέντα για αυτό, η εξοικείωση με τις σερβιέτες και τα ταμπόν και η γνώση για τα διάφορα στάδια και συμπτώματα κάνει όλο το θέμα να χάσει το μυστήριό του.

Πιο σημαντικό από όλα είναι να αποφύγετε να είστε αρνητικοί για την περίοδο, ούτως ώστε να μην την αντιμετωπίζει με φόβο ή αποστροφή. Τέρμα η κουβέντα για «την κατάρα» ή ακόμα «τη μηνιαία επίσκεψη», που ακούγονται δυσοίωνα. Διατηρείτε θετική γλώσσα, έτσι ώστε να είναι ένα φυσικό κομμάτι της γυναικείας φύσης που έχουν όλες οι γυναίκες.

«Τις μαθαίνουμε ότι είναι μία κρίση υγιεινής», λέει η Chris Bobel, συγγραφέας του New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation, «αντί για αυτό που πράγματι είναι, που είναι μία σημαντική ευκαιρία για να μιλήσουμε για τα σώματά μας, τη σεξουαλικότητά μας, την υγεία μας, το ότι ωριμάζουμε και μεγαλώνουμε, καθώς και ζητήματα για την εικόνα του σώματος.»

Διαλύστε τους μύθους

Στην πορεία της συζήτησης για την περίοδο, είναι σημαντικό να διαλύσετε τους μύθους που την περιβάλλουν, γεγονός που μπορεί να κάνει την κόρη σας να νιώθει ότι η εμμηνορρυσία είναι κάτι ντροπιαστικό. Μπορεί να γνωρίζει ότι είναι βλακείες, αλλά δεν βοηθά να ακούει φανταστικές ιστορίες όπως ότι το έμμηνο αίμα είναι «ακάθαρτο», ή ότι οι γυναίκες που έχουν περίοδο κάνουν το γάλα να πήζει μόνον επειδή βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

Οι φίλες στο σχολείο μπορεί να της έχουν πει ότι μπορεί να χάσεις για πάντα ένα ταμπόν μέσα σου, ότι η χρήση των ταμπόν μπορεί να σε σκοτώσει, ή ότι δεν μπορεί να λουστεί ή να κολυμπήσει όσο έχει περίοδο. Κυρίως αυτά προέρχονται από μισές αλήθειες και παραπληροφόρηση και παρότι η κόρη σας μπορεί να υποψιάζεται ότι δεν είναι αλήθεια, μπορεί να την αγχώνουν όλα αυτά, αν δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια. Δυστυχώς, σε ορισμένους πολιτισμούς εξακολουθούν να διαιωνίζονται και ακόμα πιο ακραίοι μύθοι. Στην πραγματικότητα, το 20 τοις εκατό [2] των κοριτσιών στην αγροτική Ινδία πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να μιλούν με κάποιο άρρεν μέλος της οικογένειας κατά την περίοδό τους.

Άλλες προσεγγίσεις

Οι πατεράδες που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους δεν θα πρέπει να νιώθουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν στις κόρες τους για την περίοδο, αλλά αν δείτε ότι νιώθει άβολα, προσπαθήστε να ζητήσετε τη βοήθεια μιας συμπαθητικής θείας, ξαδέρφης ή άλλου μέλους της οικογένειας, ώστε να είναι εντελώς προετοιμασμένη. Και βεβαιωθείτε ότι θα την παρηγορήσετε όταν είναι προεμμηνορρυσιακή. Αγοράστε τα προϊόντα υγιεινής που επιλέγει η κόρη σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πού βρίσκονται όταν τα χρειαστεί.

Μερικές φορές η κουβέντα για την περίοδο δεν πάει πολύ καλά, καθώς η κόρη σας μπορεί να νιώσει τη στιγμή εκείνη μεγάλη ντροπή και ενόχληση ώστε να μιλήσει για κάτι τόσο προσωπικό. Αλλά θα εξακολουθεί να έχει ερωτήσεις και επιθυμία να το συζητήσει, έτσι αργότερα, ενημερώστε την - μέσω μηνύματος ή γράμματος - ότι είστε πάντα στη διάθεσή της, εάν χρειαστεί να μάθει περισσότερα.

Ένα γράμμα σας δίνει τη δυνατότητα να πείτε ό,τι θέλετε χωρίς να φοβηθείτε ότι θα σας αποκλείσει. Και μην ξεχνάτε ότι οι έφηβοι συχνά νοιώθουν πιο άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω μηνυμάτων ή WhatsApp, ώστε να μην ντραπούν και απομακρυνθούν εντελώς από αυτή τη συζήτηση στέλνοντάς μηνύματα, εάν τη βολεύει.

Ένας πολύ καλός τρόπος να επικοινωνήσετε για την περίοδο είναι με Femojis – emojis που ασχολούνται συγκεκριμένα με γυναικεία ζητήματα. Τα περισσότερα κορίτσια 16 έως 25 ετών παραδέχονται ότι τους φαίνεται πιο εύκολο να εκφραστούν μέσω emojis, έτσι, είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να θίξετε ζητήματα και συναισθήματα που μπορεί να θεωρείτε και οι δύο ότι θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Πρόσφατα, η Libresse δημιούργησε εκστρατεία για να προστεθούν στο παγκόσμιο πληκτρολόγιο emoji έξι Femojis για την περίοδο – εικονίδια που δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να πουν πράγματα όπως «περίοδος», «κοιλιακές κράμπες» και «προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο» σε συντομογραφία. Όλα αυτά σε μία προσπάθεια να γίνει η συζήτηση για την περίοδο πιο φυσική και λιγότερο ταμπού, το οποίο μπορεί να είναι κάτι καλό για τα κορίτσια καθώς μπαίνουν στην εφηβεία.

[Πηγή]

[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/

Ανακάλυψε περισσότερα